Menu Sluiten

Ventilatie


Ventilatie

Wat moet je weten over ventilatie?

Ventilatie of luchtverversing is het vervangen van de lucht in een ruimte, die om wat voor reden dan ook vervuild of verontreinigd is, door zuivere lucht. Het vervangen van de lucht kan op natuurlijke manier of mechanisch gebeuren of zoals hieronder genoemd, ongecontroleerde en gecontroleerde ventilatie.

Het uitgangspunt voor een gezond binnenklimaat is dat we ventileren om aldus continu zuurstofrijke lucht aan te voeren. Ventileren kan via roosters in de muur of in ramen en deuren of via ventilatiesystemen.

Wat is woningventilatie?

Bij woningventilatie geldt het principe: hoe meer er aandacht gegeven wordt aan het energiepeil van de woning hoe lager de natuurlijke ventilatie. Omdat we zo goed isoleren is het dus belangrijk om ook te kunnen ventileren op een gecontroleerde manier, bijvoorbeeld om de kwaliteit van de lucht te verbeteren en om vochtproblemen en schimmel te vermijden. Met ventilatiesystemen brengen we verse lucht in de woning en we verdelen deze, terwijl we vochtige bezoedelde afvoeren. Allemaal op een gecontroleerde manier.

Er bestaan meerdere soorten ventilatiesystemen.

We kennen een ventilatiesysteem C

Bij een C-ventilatiesysteem wordt de lucht geforceerd naar buiten geventileerd, de verse luchtaanvoer zal via roosters, die meestal in het raamoppervlak verwerkt zijn, naar binnen treden.

Er bestaat eveneens een ventilatiesysteem D (Balansventilatie)
Bij een D ventilatiesyteem of balansventilatiesysteem zal zowel de afgezogen lucht (extractie) als zowel de verse lucht (pulsie) gecontroleerd in de woning geventileerd worden. Tevens zal er een warmte-uitwisseling tussen de twee luchtstromen ontstaan waardoor er 95 procent van de warmte van de onttrokken lucht kan gerecupereerd worden om de verse lucht op te warmen. Hierdoor kan de lucht gefilterd en verwarmd de woning betreden en perfect in balans met de gevraagde extractie. Tevens is het mogelijk om in de zomer en By-pass te activeren met automatische instelling die ervoor zorgt dat de woning afkoelt tijden de lagere buitentemperaturen gedurende de nacht. Dit noemen we nachtspoeling.

In het verlengde van de cursus energiedeskundige is de firma Air Systems, gelegen in de provincie Antwerpen, perfect op de hoogte van de nieuwste wetgeving en de allernieuwste methodes.

Zowel natuurlijke, als mechanische ventilatie of de combinatie ervan kan berekend en aangeboden worden. Tevens heeft Air Systems al verschillende installaties gemaakt waarbij ze ventilatie voorzien met energierecuperatie d.m.v. een kruisstroom-warmtewisselaar. Zij berekenen ventilatie systeem D (balansventilatie) volledig uit inclusief boor- en legplan.

Info over ventilatie

Mededeling over Ventilatie

Wat Is Balansventilatie?

Twee ventilatoren zorgen enerzijds voor toevoer van verse lucht in de droge ruimtes en anderzijds voor afvoer van vervuilde lucht uit de natte ruimtes.
Indien de warmte van de afgevoerde lucht wordt overgedragen aan de toegevoerde koude lucht via een warmtewisselaar, spreken we van ‘warmteterugwinning’ (wtw).
Principe van de warmtewisselaar

Het apparaat kan tot 90% van de warmte uit de afgevoerde lucht recupereren. Van groot belang voor een goed rendement is dat beide luchtstromen in balans zijn, vandaar de term balansventilatie.

Terwijl warmteterugwinning in het stookseizoen kan leiden tot aanzienlijke besparingen op het energieverbruik, is deze in het tussenseizoen of in de zomer soms ongewenst, vermits er ook geen verwarming nodig is. Een bypass op de installatie dient er in deze gevallen voor te zorgen dat de wtw geheel of gedeeltelijk gestopt wordt. Dit kan gebeuren door het openen of omschakelen van een klep, of door stopzetten van het warmtewiel.

Voordelen Van Balansventilatie

Energiebesparing

Warmteterugwinning resulteert in minimaal en gecontroleerd ventileren met 70 tot 90% minder energieverlies, afhankelijk van het rendement van de warmtewisselaar. Door de verse lucht op deze manier voor te verwarmen besparen we al vlug meer dan 10% op de totale energierekening.

Hoger comfort

Dankzij het warmte terugwinapparaat veroorzaakt de voorverwarmde verse toevoerlucht minder koude tocht in de wintermaanden. Dankzij de bypass bekomt men koelere luchtstromen wanneer de buitentemperatuur warmer wordt.

Enkele kenmerken:

Het systeem haalt beter de normen in alle weersomstandigheden dan systeem A, B en C.
Gunstige invloed op het E-peil van de woning. Geen last van buitenlawaai dat binnendringt langs de raamroosters. Meer keuze in de plaats van de toe- en afvoeropeningen. Het systeem kan gebruikt worden voor korte intensieve ventilatie door het debiet van de ventilatoren tijdelijk te verhogen. Het systeem geeft minder problemen met over- of onderdruk. Geen dure en minder esthetische roosters in de ramen

Nachtkoeling

Het toepassen van intensieve nachtelijke ventilatie kan bijdragen tot een aangename binnentemperatuur tijdens de zomer: de woning wordt daarbij ’s nachts sterk doorgelucht met koudere buitenlucht die de warmte uit de woning opneemt en naar buiten afvoert. De volgende morgen wordt terug gestart met een koel gebouw.

Overdag, wanneer de buitentemperatuur terug oploopt, kan de koudere binnenlucht gebruikt worden om de warmere toevoerlucht af te koelen. In dit geval spreken we van

koudeterugwinning.

Door zowel de theoretische kennis als de praktische uitvoeringen kunnen we stellen dat ventilatie ons vakgebied is.

Meer info over ventilatie nu op airsystems.be.

Tags

Balansventilatie | Energiebesparingen Bij Ventilatie | Leveranciers Nachtkoeling | Leveranciers Ventilatiesystemen | Nachtelijke Ventilatie | Nachtkoeling | Ventilatie |